Sunday, May 15, 2011

Pertandingan Paintball di Bukit Cerakah (Antara teruja dan kecewa)

 

KETERUJAAN DENGAN SEMANGAT PASUKAN DAN KEJUARAAN
 
Selesai sudah acara yang telah lama dinanti-nantikan oleh ku. Hari ini adalah hari untuk berehat. Bangun tidur terasa sangat memalaskan dengan tubuh yang letih dengan beberapa kesan tembakkan serta kaki yang masih lenguh. Namun kesemua kesan itu berbaloi setelah kami dinobatkan sebagai juara pertandingan. Ini merupakan kali ke-2 aku bersama pasukan yang bergelar juara sepanjang 3 kali pertandingan ini dianjurkan di IRIS. Pada anjuran sebelum ini, aku hanya berada di tempat naib juara namun bagi aku ia masih berada di tempat yang memuaskan hati.

14 Mei 2011 menyaksikan 4 buah pasukan bertanding dengan setiap pasukan dianggotai oleh 20 orang pemain. Dengan pertama kali bermain di dalam suasana hutan, berkubukan pokok-pokok dan semak samun serta beberapa kubu buatan seperti kereta rosak, pondok, susunan kayu-kayu, serta beberapa pelindung lain cukup mendebarkan seolah-olah bermain untuk kali pertama. Bezanya mungkin aku dan beberapa pemain lain biasa memegang 'Marker' atau senjata paintball.

Perlawanan pertama kami adalah perlawanan menentang pasukan C yang rata-ratanya dianggotai oleh kakitangan dari CLP dan beberapa pemain campuran yang lain. Memandangkan peta yang diberi memperlihatkan bahawa kawasan biru lebih mudah untuk dipertahankan, aku yang berpeluang memilih kawasan memilih tempat tersebut. Perlawanan pertama ini tidak memberikan kepuasan kepada aku walaupun kami memenanginya kerana terasa amat lemah yang mungkin disebabkan tidak cukup tidur. Ditembak pada minit ke-4, menyaksikan ada 7 orang berada di belakang menunggu peluang hidup ke-2. Selepas mendapat peluang ke-2 pada minit ke-5, kami menyerbu lawan dan berjaya menaikkan bendera serta mempertahankannya. Samsuri merupakan hero pada perlawanan tersebut.

Perlawanan ke-2 menyaksikan kami menentang pasukan B yang rata-ratanya dianggotai oleh kakitangan dari CCP. Tidak bernasib baik mendapat kawasan merah yang agak sukar untuk di ramal dan mempertahankan bendera. Namun begitu aku sebagai ketua pasukan melihat rasa kecewa mereka kerana terpaksa menerima kawasan ini. Untuk menaikkan semangat mereka, aku katakan pada mereka bahawa, 'Kita adalah The Viper, walau di kawasan mana pun kita ditempatkan, kita boleh menang di mana sahaja'. Dalam keadaan ini kami terpaksa menukar startegi. Kami meminta agar bahagian pertahanan bergerak ke hadapan kerana berada terlalu jauh akan menyebabkan tembakan tersasar dan tidak sampai. Aku ditembak dari bahagian kiri akibat serangan dari bahagian itu. Memang susah bermain di sebelah kawasan merah. Selepas minit ke-5, aku melihat bendera merah sudah dinaikkan. Peluang hidup kali ke-2 kami manfaatkan untuk terus bertahan. Berbekalkan kata-kata semangat kepada rakan-rakan sebelum permainan bermula, kami mempertahankan bendera merah sebaik-baiknya. Kali ini Azlan adalah hero kami. Aku tidak dapat bergerak jauh kerana mask atau pelindung muka aku kabur dek cat. Syukur, apabila permainan tamat, kami di nobatkan sebagai pemenang. Para pemain membuktikan bahawa kami boleh menang di mana sahaja.

Perlawanan ke-3 menyaksikan pertemuan 2 pasukan yang tidak pernah kalah. Sekali lagi kami terpaksa bermain di kawasan merah yang pada kali ini menentang pasukan A. Perlawanan kali ini agak sengit. Kami menggunakan strategi yang sama seperti menentang pasukan B. Walaupun kami berjaya menaikkan bendera, namun kami gagal mempertahankannya hingga minit terakhir. Walaupun kami bermain lebih baik daripada 2 perlawanan pertama, namun pasukan A bermain dengan lebih baik lagi.

Sebelum meneruskan perlawanan berikutnya, kami berehat sebentar. Kali ini untuk perlawanan suku akhir. Sekali lagi kami ditemukan dengan pasukan B. Kali ini kami beruntung kerana berpeluang memilih kawasan dan sudah tentu kawasan biru adalah pilihan. Entah kenapa pada pertemuan menentang pasukan B kali ini, semangat setiap ahli pasukan begitu tinggi. Azlan sekali lagi menjadi hero dan kami mempertahankan bendera. Di saat-saat akhir, hampir semua pemain kami ada di dalam gelanggang perlawanan yang menyaksikan pasukan lawan hanya tinggal 3 orang, itu pun tanpa peluru. Aku sempat menukar senjata bersama Latifah kerana dia kehabisan peluru. Aku gunakan senjata Latifah untuk mengelirukan pasukan lawan agar mereka terus menyerang aku dan pada saat itu Latifah menenbak lawan tersebut. Kemenangan ini menggagalkan misi pasukan B untuk membalas kekalahan sebelum itu. Kami pula terus membuktikan bahawa kami bukanlah lawan mereka walau dimana kami diletakkan.

Pada perlawanan akhir, sekali lagi kami bertemu dengan pasukan A yang mana kami tewas sebelum itu. Kami tahu perlawanan kali ini akan lebih sengit. Mereka terlalu cekap dan kami terlalu berazam. Aku sekali lagi berjaya memilih kawasan B. Aku tahu pasukan A tidak cekap di bahagian ini berbanding kami yang pernah berjaya di kawasan tersebut. Ternyata perlawan sangat sengit. Pemain pertahanan kami terpaksa bergerak lebih ke hadapan untuk membantu. Aku yang hidup kali kedua selepas minit ke-5 memberikan Azlan bekalan peluru kerana sebelum itu aku ditembak lebih awal. Tidak banyak peluru aku digunakan, Azlan pula telah kehabisan. Kami banyak berada disebelah kiri menyebabkan aku berlari menaiki kawasan bukit di sebelah kanan. Aku berjaya menembak 3 orang dari kawasan tersebut kerana semua pemain lawan menumpukan serangan di sebelah kiri dan secara tidak langsung mengurangkan bilangan mereka. Antara yang berjaya aku tembak adalah seorang daripada mereka yang sedang menaikkan bendera. Bendera lawan kelihatan naik separuh hingga tamat perlawanan. Selepas itu, kami keluar dari medan peperangan. Aku pula gembira dengan perlawanan tersebut dan bagi aku memadai untuk berada di tempat ke-2.

Selepas mandi, aku terdengar bahawa kami telah dinobatkan sebagai juara. Aku tidak menyangka keputusan ini. Menurut pihak penganjur, kedua-dua pasukan gagal menaikkan bendera. Kemenangan dikira mengikut bilangan pemain yang masih hidup. Bendera lawan yang berjaya dinaikkan itu sebenarnya telah dibatalkan akibat pemain lawan yang menaikkan bendera tersebut telah ditembak sebelum menaikkan bendera. Namun Marshall tidak berjaya menurunkan kembali bendera tersebut kerana masa tamat telah hampir dan peluru bebas berterbangan di kawasan tersebut. Pada waktu itu aku teringat akan tembakkan aku pada seorang pemain lawan yang cuba menaikkan bendera sebelum itu dari serangan atas bukit di sebelah kanan.


KEKECEWAAN DENGAN SIKAP PARA PEMAIN

Sukar untuk membaca hati orang lain dan sukar untuk mengawal tindakan mereka. Aku ingat lagi semasa taklimat di auditorium, penganjur beberapa kali mengingatkan agar semua pemain bermain secara fair play. Jika ditembak, keluarlah. Jika tidak keluar, ia akan menimbulkan rasa tidak puas hati orang lain dan menimbulkan cakap-cakap dikemudian hari. Kita faham, adakalanya Marshall terlepas pandang namun perlu kita sedar bahawa yang datang bermain ini adalah rakan-rakan kita sendiri. Jika kita menipu walaupun Marshall tidak melihatnya, pandangan orang lain terhadap kita akan serta merta berubah. Orang yang sepatutnya dipandang tinggi dan dihormati pasti akan menjadi kebencian orang lain selepas ini. Kita bukan berlawan secara professional, tetapi sekadar bermain untuk suka-suka. Jika kita gagal menunjukkan sikap professional kita dalam acara suka-suka begini, bagaimana mahu mendidik golongan lain untuk meneladani sikap? Namun ada beberapa perkara lain yang perlu pemain gunakan helah atau dengan kata lain, 'pandai-pandailah'.

Aku ada mendengar khabar bahawa pemain yang ditembak yang sepatutnya keluar, telah melepaskan berdas-das tembakan terhadap pemain yang menembaknya. Tindakannya itu seperti tidak puas hati dan membalas dendam dengan perasaan yang amat geram. Perilakunya itu dilihat oleh semua pemain yang berada di medan peperangan tersebut hingga menimbulkan simpati oleh pemain pasukan lawan serta pasukannya sendiri. Sikap begini amat mengecewakan dan kita telah boleh menilai sikap sebenar seseorang disebalik perwatakan mereka. Walaupun aku hanya mendengar khabar, kewujudan perkara begini memang terlalu mengecewakan.

Ada juga pemain yang tidak serik-serik ditembak. Sanggup meneruskan usaha untuk menaikkan bendera walaupun das-das tembakkan mengenai mereka. Marshall terpaksa menghalaunya untuk mengelak dia dari cedera teruk. Beberapa tembakkan telah memenuhi bahagian baju di tubuhnya namun dia masih mahu berusaha keras. Kekerasan dan sikap tidak putus asanya itu amat dihormati demi pasukkan namun ia menyebabkan orang lain memandang rendah dengan sikap sebegitu. Walaupun sukar untuk mengenali mereka kerana mereka menggunakan Mask, namun bagi mereka-mereka yang dapat mengecam pasti memandang rendah.

Selepas kami dinobatkan sebagai juara, ada juga cakap-cakap yang mengatakan bahawa kami menang kerana penganjur ada dalam pasukan kami. Inilah masalah terbesar dalam hati setiap pemain. Kesukaran menerima kekalahan menyebabkan mereka mencari beribu alasan kekalahan. Aku faham bagaimana perasaan mereka dan aku akur dan terpaksa diam. Aku pernah meminta agar Dazlee menjadi ketua pasukan namun Dazlee menolak. Aku yakin Dazlee lakukannya untuk mengelak daripada cakap-cakap orang lain memandangkan dia adalah salah seorang ahli dalam IRC. Aku menghormati pendiriannya namun masalah itu tetap timbul. Ternyata mulut orang sukar di tutup. Lagipun Dazlee bukanlah 'person-in-charge' dalam perlawanan kali ini. Aku telah mengatur segalanya untuk bagaimana bertindak tanpa pertemuan dengan mana-mana Marshall. Dazlee sekadar membantu dalam pendapatnya. En Syah sekadar memberikan pandangan mengenai pergerakkan pasukan dari setiap sudut. Mungkin kerana Dazlee dan En. Syah sedar perkara ini akan berlaku, sebab itu mereka berdua menyerahkan banyak perkara kepada aku untuk membuat keputusan. Aku yang mengetuai pasukan yang tidak terlibat dalam IRC ini telah merancang perkara lain sama seperti ketua pasukan lain. Jika ada kelebihan kepada kami hanyalah kerana ramai di antara kami mempunyai pengalaman. Marshall juga tidak mengenali siapa Dazlee dan En. Syah dalam pasukan tersebut. Bagaimana pun kita cuba terangkan kepada mereka bahawa aku sebagai ketua pasukan yang bertanggungjawab dalam pasukan ini tidak terlibat dengan sebarang konspirasi pengadilan, amat sukar untuk menerangkannya kepada mereka kerana dalam hati-hati mereka sudah ada satu set ketidakpercayaan kecuali jika mereka menang dalam perlawanan tersebut. Nasib baik juga bukan pasukan B memenangi perlawanan tersebut memandangkan pasukan B memiliki 3 orang ahli IRC iaitu En. Kamal, Kak Ida dan Faizul. Sudah pasti tiupan anginnya lebih dasyat. Kini aku sedar kenapa dalam IFAC, kami tidak akan terlibat dengan apa-apa anjuran yang kami sendiri anjurkan.

Kepada para pemain, jika ada lagi apa-apa anjuran selepas ini, jika ada bantahan, bantahlah semasa di dalam medan pertempuran walaupun permainan telah tamat. Cuma di dalam kawasan itu kita bermusuh. Bila kita melangkah keluar, kita masih kawan dan rakan sekerja. Jangan timbulkan isu hanya kerana kita kalah. Ia hanya akan mempamirkan sikap kebudak-budakkan kita pada pandangan orang lain. Ingatlah bahawa kita ini golongan berpendidikan. Jangan buatkan orang lain mempertikaikannya.

Perkara lain yang mengecewaan aku sekadar tidak berpeluang untuk mengambil gambar di dalam medan perang semasa para pemain sedang bertempur. Aku lebih banyak mengambil gambar di luar kawasan perang. Aku hanya sempat mengambil beberapa gambar untuk menjadi kenang-kenangan para peserta. Tidak banyak memegang kamera kerana kesan cecair paintball melekit-lekit di tangan serta keadaan letih selepas permainan membataskan mood untuk menjadi jurugambar pada hari tersebut.

1 Komen:

Anonymous said...

no offence bro...cm frust dgn player yg sanggup tembak lady player walaupun dah jd dead man...actually,bole je terima kekalahan tu,it's just that we just a normal human being yg ske provoke...chill out dude!!