Friday, January 4, 2013

Rebate Smartphone RM200: Sabar, jangan beli dulu...

Mereka Beri Rebate Smartphone? Jangan Tak Ambik! Tapi Fikir Dulu Sebelum Beli!

Ini adalah senarai smartphone yang boleh dibeli menggunakan rebate Kerajaan;
  1. 1. Alcatel One Touch Inspire
  2. 2. Alcatel One Touch Inspire
  3. 3. The Buzz Phone
  4. 4. HTC Wildfire
  5. 5. Huawei Ideos X3
  6. 6. LG Optimus L3
  7. 7. Ninetology Black Pearl II
  8. 8. Ninetology Palette
  9. 9. Nokia 2730
  10. 10. Nokia 7230
  11. 11. Nokia Asha 305
  12. 12. Nokia Asha 308
  13. 13. Nokia C2-03
  14. 14. Nokia Lumia 610
  15. 15. Samsung Galaxy Chat
  16. 16. Samsung Galaxy Mini
  17. 17. Samsung Galaxy Pocket
  18. 18. Samsung Galaxy Y
  19. 19. Sony Xperia Tipo
  20. 20. ZTE Acqua
  21. 21. ZTE V790
Kalau kau basedkan on hardware sahaja, the best option adalah ZTE Acqua atau Ninetology Black Pearl 2. Ada Android 4.0, skrin besar, dpi ok dan dual core (Acqua single core) phone. TAPI...keputusan terpulang kepada sama ada kau sanggup atau tidak explain dekat orang mana datang fon kau. ZTE? Ninetology? Ini semua brand baru, dari China...jadi kita tak tau support dia camna. Huawei Ideos X3 tu pun agak menarik, tapi macam biasa, after sales support kita tak tau lagi macam mana.

Semua yang brand Sambung tu, agak tak berbaloi sebab memang dah outdated sangat2 dan semua yang brand Nokia KECUALI Lumia 610 adalah pembelian yang tidak bijak, melainkan kau memang target nak fon camtu.Skrin bersaiz kecil dan OS yang agak ketinggalan zaman dan nampak seolah-olah nak diabandon oleh Nokia. Jauhkan diri cepat2 daripada HTC Wildfire tu....sebab tu model yang berapa kurun lepas dan support memang dah mati. Aku tak tau kenapa HTC Wildfire S tak dijadikan pengganti WIldfire tu, dengan spec yang lagi bagus dan hardware yang boleh la tahan setahun dua lagi. Harga memang boleh dapat bawah Rm500 sekarang.

Jadi, mana satu yang terbaik untuk pembelian jika anda mahu membeli smartphone dengan rebate ni esok?

Pada aku, ada 3 aje choice buat masa sekarang.

1. Nokia Lumia 610
Ni adalah yang paling bargain antara semua fon ada dalam senarai. Masih lagi disupport oleh Nokia sehingga sekarang sebab bulan depan nak update Windows Phone 7.8 dan yang paling best, perisian Nokia Drive, sistem GPS terbaik yang percuma dan terbaik.

2. Sony Xperia Tipo
Sony setakat ni masih lagi support kebanyakan fon-fon dari zaman Sony Ericsson jadi aku rasa support dia bagus. Even fon2 yang lama masih boleh diupdate ke ICS 4.0, sesuatu yang Samsung tak berapa berminat nak buat. Cuma, skrin dia kecik dan aku rasa untuk display dia tak berapa sedap. Kecik gila fon ni dan untuk lelaki bersaiz sasa macam aku, tak berapa kena la.

3. ZTE Acqua
On paper, ini yang terbaik dengan hardware yang terbaik cuma bila kita beli smartphone ni, kita tak tau 6 bulan lagi macam mana. Apps memang tak ada masalah sebab fon ni Android ...tapi adakah ZTE ni sebuah syarikat yang support produk dia selepas setahun dua? Itu kita tak pasti lagi.

...........

Apa yang perlu anda buat?

Jika aku layak beli smartphone dengan harga rebate ni, aku tak beli sekarang ni. Aku tunggu dulu. Sebab dalam benda2 elektronik ni, 6 bulan adalah satu masa yang sangat cepat.

Nokia Lumia 610 akan digantikan dengan Lumia 620, ada Windows Phone 8 dan hardware yang agak bagus tetapi harga sama dengan harga asal Lumia 610. Dalam sebulan dua lagi, akan ada Lumia 510 dan Lumia 505 yang aku sure harganya akan lagi murah berbanding Lumia 610 sekarang sebab ni nampak macam lineup untuk replace Nokia Asha.

Dalam Samsung pulak, prediction aku Galaxy Ace akan turun harga bawah Rm500 jadi itu jauh lebih berbaloi berbanding semua smartphone Samsung yang ada dalam ni sebab Galaxy S2 pun dah turun harga banyak.Kalau kau minat brand HTC, aku rasa better tunggu sehingga ada smartphone HTC lain yang masuk dalam senarai sebab Desire C atau even HTC One V ada possibilities masuk dalam list ni tahun depan.

Sony...dalam banyak2 smartphone brand yang ok, Sony paling value for money. Sony Xperia P pun dah Rm800 lebih. Sony Xperia Neo L pun retail dah cecah Rm600. Sekarang ni..Xperia U pun bawah Rm600. Tunggu sekejap lagi boleh dapat dah sekali rebate. Cukup bagus spec dia dgn harga dia.
Toksah mimpi lah nak rebate dengan Apple iPhone 5 & Samsung Galaxy S III
Jadi...kalau kau tanya cadangan aku sekarang ni.

1. Jangan beli awal-awal, sabar dan tunggu dalam 3 bulan sebab list yang baru keluar tu, majoriti smartphone dalam tu dah banyak yang status end of line atau dalam erti kata lainnya, kuno ketika masih dalam kotak lagi.

2. Kalau kau nak jugak beli dan ini first time kau nak beli smartphone, beli Nokia Lumia 610. User interface paling mudah nak paham dan kau tak payah nak pening-pening. Cuma, problem dia, apps masih kurang berbanding Android. Tapi sebab Microsoft pakai tactic brute force similasikan Windows 8 dengan Windows Phone 8, masalah tu tak lama lagi rasanya akan berkurangan. Kalau kau suka Facebook, Lumia adalah fon terbaik untuk kau.

3. Sebab offer ni berakhir 31 Disember 2013, masih ada banyak lagi masa untuk kau pilih betul2. Apa yang aku nampak, permulaan ni, lebih kepada stock clearance dan bagi peluang sesetengah manufacturer gain foothold dalam market. Kalau kau tak rushing dan tak perlu lagi ada smartphone, hold dulu sampai hujung tahun depan. Masa tu, kebanyakan smartphone yang bakal keluar Januari ni bakal diganti lineup baru.

4. Baca mengenai Projek Aakash, komputer tablet paling murah di dunia yang dipelopori kerajaan India dan lihat bagaimana perbezaan pelaksanaan program di Malaysia dan di India. Baca sendiri bagaimana program itu bukannya sekadar memberi rebate kepada pembelian kepada rakyat melalui subsidi tetapi juga melibatkan penambah baikan program pendidikan dan penglibatan sektor manufacturing dalam negara.

5. Dulu, kau tak perlu risau pun OS fon kau version berapa. Aku rindu time tu, bila membeli henfon, satu2 nya benda yang kau perlu ambik tau...adalah rupa dia macam mana.

(Sumber: CursingMalay)

4 Komen:

Nur Razlinda said...

ada niat nk bli smartphone guna rebat ni.. tp terpaksa hold dlu sbb tak sure mana yg bgus...

khalila ishak said...

statement no. 5 tu sgt betul. heheh

khalila ishak said...

statement no 5 tu sgt betul. heheh

Anonymous said...

Rugi je ko nk tggu pai latest fon coz bjet yg d berikan oleh kerajaan adlh terhad.sapa cpt die dpt..haha